maandag 19 maart 2012

Werkwijze

Er wordt me wel eens gevraagd: ga je daar zitten schilderen of werk je van foto's? Op de een of andere manier heb ik dan een beetje moeite met het beantwoorden van die vraag, maar ja, ik werk van foto's. Ik fiets naar de bouwput en ga kijken wat ik zou willen schilderen. Dan maak ik daarvan een aantal foto's. Thuis maak ik schetsen van hoe ik het wil gaan schilderen en dan leg ik de foto's weg. Ik schilder dus eigenlijk mijn eigen schets. Soms wil ik nog even een detail checken en dan kijk ik er weer naar.
 
schets, krijt op papier, 28 x 40 cm

Het leuke van schilderen is dat je de werkelijkheid naar je hand kunt zetten. Bij voorbeeld de Nassasutraat west met sneeuw was een saai gedoe, tot ik het liet sneeuwen. Ineens kwam er diepte in en er kwam gek genoeg ook een soort stilte over. 

Hier de schets en het schilderij waar ik nu aan bezig ben. 


Damwand plaatsen, olie op karton 100 x 70 cm

  


In de krant

Het is alweer een tijdje geleden dat ik het blog heb bijgewerkt. Dat betekent niet dat ik niet aan mijn project gewerkt heb! Integendeel, eigenlijk ben ik er dag en nacht mee bezig, maar er is niet altijd iets te melden. Een paar weken geleden werd ik gebeld door een verslaggever van De Limburger, Stefan Gybels. Of hij iets over mijn project mocht publiceren. Nou ja, als je een weblog bijhoudt dan wil je ook wel dat de krant erover schrijft. Telefonisch stelde hij mij een aantal vragen en hij vroeg mij ook om een goede foto van een werk op te sturen. En op 28 februari, nog net vóór ik naar Zwitserland vertrok, kon ik in de kiosk bij het station De Limburger kopen. Heel vrolijk reed ik de grens over, het was echt een leuk stuk geworden. Hij had duidelijk ook dit blog gelezen want niet alles wat hij vermeldde was aan de telefoon besproken. Fijn als er goede verslaggevers zijn!
Naar aanleiding daarvan ging het aantal bezoekers aan het blog fors omhoog. Het grappige is ook dat er mensen zijn die nu heel anders naar de werkzaamheden kijken. Ik word er soms op aangesproken, "ja ik snap wel waarom je er zo door gefascineerd bent" of: "weet je waar je eens moet gaan kijken" enz.
Maar eerst verder met de damwandwerkers.